Başlangıç yerimiz elbette ki osmanlı mutfağı olacaktı.. İlk yemeğimiz "Hünkar pilavı".
Osmanlı zamanında pilavların ön planda olduğunu ve özellikle baharatlı, bademli ve fıstıklı pilavların öne çıktığını fark ettik. Bu pilavı o yüzden seçtik. Ama ana malzemesi olan koyun eti yerine dana eti kullanmayı tercih ettiğimizi itiraf etmeliyim. Hiç kullanmadığımız baharatları kullanabilmenin verdiği haz inanılmazdı (kakule ve yenibahar). Özellikle kakule çok ilginç bir baharat deneyimi oldu. Nane ve tarçın karışımı bir kokusu var. Kokusunu çok çabuk kaybettiğinden tohumlar kullanılmadan hemen önce öğütülmeliymiş. (Bunu öğütebilmek için de bayağı bir uğraş verdik. Alet çantası yardımımıza koştu. O derece yani :)) Bu baharatın faydaları ise anlatmakla bitmiyor :)) alta bulduklarımızı yazdım.
-Bol idrar söktürür.
-Mideyi çalıştırır, gaz söktürür.
-Mide gazı dolayısı ile meydana gelen kalp rahatsızlığını önler.
-Mide bozukluğu sonucu meydana gelen Migreni geçirir.
-Akciğerler için antiseptiktir. Bronşite çok fayda verir.
-Tükürük akışını hızlandırır.
Velhasılı kelam, yemeği pişirme aşamasında içine girecek olan baharatlar bizi tadı konusunda endişelendirdiyse de (Yani pilavın içine tarçın ve yenibahar koymak ilginçti) pilav piştikten sonraki lezzeti bizi ziyadesiyle memnun etti..
Bu pilavı hepinize tavsiye ediyoruz.. (yapmayı düşünürseniz kakule öğütmekte size başarılar ;)
3.5 su bardağı su
300 gr. kemiksiz dana eti (kuşbaşı doğranmış)
100 gr. tereyağ
Bir avuç antep fıstığı
1/2 ç. kaşığı karabiber
1/2 ç. kaşığı yenibahar
1/2 ç. kaşığı tarçın
1/2 ç. kaşığı kakule (soyulmuş ve öğütülmüş)
1/2 ç. kaşığı karanfil tozu
40 gr. kuş üzümü
40 gr. kuş üzümü
2 su bardağı pirinç (baldo tercihen)
tuz
Suyu kaynatın. Sonra doğradığınız eti ilave edip 15 dakika haşlayın. Bu arada oluşan köpükleri bir kaşık yardımıyla alın. Etler haşlanınca süzgeçle etleri çıkartın ve et suyunu ayrı bir yere alın.
Derin teflon bir tavada tereyağını eritip etleri kahverengileşinceye kadar kavurun (4-5 dakika)
Suyu kaynatın. Sonra doğradığınız eti ilave edip 15 dakika haşlayın. Bu arada oluşan köpükleri bir kaşık yardımıyla alın. Etler haşlanınca süzgeçle etleri çıkartın ve et suyunu ayrı bir yere alın.
Derin teflon bir tavada tereyağını eritip etleri kahverengileşinceye kadar kavurun (4-5 dakika)
İçine antep fıstığını sonra baharatları ilave edip biraz daha kavurun (1 dakika kadar)
Takiben kuş üzümü ve ayırdığınız et suyunu ilave edip tekrar kaynatın. Su kaynayınca yıkanmış pirinçleri ilave edip tuz ekleyin, 1-2 defa karıştırın ve kapağını kapatın. 15-20 dakika pişirin. Piştikten sonra tencereyi mutfak havlusuyla sarıp 40 dakika bekleyin..
AFİYET OLSUN..
Nejlacim buradan bende Kakule baharatini ufak çapli google'ladim:
YanıtlaSilAslen Zencefil ailesinden olan kakule ilave bilgileri ve kolay ogutme imkani(Sen tercume edersin);)
kijk ook naar site: overkruiden.nl
Je kan de zaden kneuzen en even in boter of olie bakken, voordat ze worden toegevoegt aan de ingrediënten. Of je kunt ze roosteren in een droge koekenpan en daarna fijn malen met behulp van een vijzel.
Weetje:
Kardemom wordt vaak gebruikt in allerlei soorten koekjes en gebak, hoofdzakelijk om de heerlijke geur die het gebak dan verspreidt.
Men kan er ook vlees, vis en rijst mee kruiden. Kardemom wordt veel gebruik in Indiaas snoepgoed. Kardemompoeder kunt u kant-en-klaar in gerechten gebruiken. Kardemompeulen kunnen met zaden mee gestoofd worden in gerechten.
afkomst:Zuidoost Azië, India, Shri Lanka, Guatamala Sri Lanka, Tanzania
Sana ba$arilar diliyorum,
Fatma
Teşekkür ederim.. Seve seve tercüme ederim..
YanıtlaSil"Kakule tohumları her hangi bir tarife eklenmeden önce ezilip kısa bir süreliğine sıvı veya katı yağda kızartılabilir. Veya yağsız tavada kavurup havanda dövülebilir.
kısa bilgi :
Kakule, özellikle pastaya verdiği güzel kokusundan ötürü çeşitli pasta ve kurabiyelerde kullanılıyor. Bununla et, balık ve pirinç de tatlandırılabilir. Kakule hint şekerlemelerinde çok yaygın kullanılan bir baharattır. Kakule tozunu hazır olarak veya kabuklarını başka tohumlarla birlikte kavurup yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
Orijin : Güneydoğu Asya,Hindistan, Sri Lanka, Guatemala, Tanzanya"